29th נובמבר 2018

מה חשוב לדעת לקראת טיפול אסתטי?

האם יש הבדל בין טיפול אסתטי לטיפול רפואי? איך תבחרו טיפול אסתטי שמתאים לצרכים שלכם, ומה כדאי להביא בחשבון כשבוחרים מנתח פלסטי?

המונח “טיפולים אסתטיים” מתייחס למגוון רחב של טיפולים המוצעים כיום ע”י רופאים ואנשי מקצוע נוספים. בין טיפולים אלה ניתן למנות ניתוחים פלסטיים למיניהם, הזרקות בוטוקס וסיליקון, הסרת שיער בלייזר, טיפולים קוסמטיים לשיפור מראה העור ועוד.

בין אם מדובר בניתוח פלסטי או בטיפול מסוג אחר, חשוב להבין מה כולל הטיפול ומהן תוצאותיו האפשריות, ויש להקפיד כי הטיפול יבוצע ע”י איש מקצוע מיומן ובקי בתחומו. הנה כמה נקודות שכדאי לזכור, אם אתם שוקלים לעבור טיפול אסתטי.

ניתוח או טיפול אחר: איך בוחרים?

פרסומים רבים אודות טיפולים אסתטיים מקיפים אותנו ומבטיחים לנו שבזכות הטיפול נהיה “יפים” ו”צעירים” יותר. אבל איך אפשר לדעת איזו שיטת טיפול הוכיחה את עצמה ואיזו שיטה מתאימה לנו?

כדי לבחור טיפול שמתאים לצרכים שלכם חשוב שתדלו מידע רב ככל הניתן אודות השיטות השונות הקיימות בשוק. לשם כך מומלץ לא להסתפק בשיטוט בגוגל בלבד. חשוב לקבל גם המלצות אישיות מהימנות על שיטת הטיפול שאתם שוקלים לבחור בה ולפנות לייעוץ מקצועי מקיף אצל מבינים בתחום, שיסייעו לכם להשוות בין שיטות שונות ולהבין מה היתרונות והמגבלות של כל שיטה.

כך למשל, מטופלים שמעוניינים במראה פנים חלק וצעיר, יכולים לעבור טיפול בבוטוקס או לחלופין ניתוח למתיחת פנים. טיפול הבוטוקוס תורם להחלקת קמטי הבעה, אך לא מעלים את כל סוגי הקמטים, והשפעתו נמשכת מספר חודשים, ואילו ניתוח למתיחת פנים נחשב להליך פולשני יותר, אך הוא משמש לטיפול במגוון סוגי קמטים ותוצאותיו ניכרות לזמן ממושך. כל אחת מהשיטות היא לגיטימית, אך עליכם לבחור בשיטה שמתאימה לכם, באופן מושכל ועל בסיס מידע מהימן.

רופא מוסמך ומיומן: אל תתפשרו

הודות לפופולריות הרבה שלהם ומיתוגם כ”טיפולי יופי”, קל  לשכוח, כי בפועל, טיפולים אסתטיים הינם טיפולים רפואיים לכל דבר, שרובם ככולם כרוכים בהליכים פולשניים וטומנים בחובם סיכונים שונים עבור מטופלים.

על מנת לזכות בטיפול איכותי ולהפחית ככל הניתן את הסיכון לליקויים בטיפול, חשוב מאוד לוודא שפניתם לאיש מקצוע מיומן ומהימן. שימו לב שלעיתים רופאים בלבד מוסמכים לבצע את הטיפול: למשל, בישראל, רק רופאים מוסמכים לבצע טיפולי בוטוקוס, ורק רופאים לכירורגיה פלסטית מורשים לבצע ניתוחים פלסטיים.

על הנזק שעלול לגרום מנתח פלסטי רשלני, ניתן ללמוד מתביעת רשלנות רפואית שהגישה צעירה נגד מנתח פלסטי אליו פנתה לצורך ניתוח להגדלת שדיים. הניתוח הותיר את הצעירה עם א-סימטריה בשדיה, ועקב כך עברה עוד שלושה ניתוחים כושלים אצל אותו מנתח ונותרה עם שדיים בלתי-סימטריים ומצולקים. בית המשפט קבע, כי המנתח התרשל בכך שביצע את הניתוח השלישי חרף הסיכונים הטמונים בו, ופסק לצעירה פיצויים בסך 385 אלף ש”ח (ת”א (ירושלים) 14901/01).

במקרה אחר, נפסקו פיצויים בסך 180 אלף ש”ח למטופלת שנותרה עם הפרעות נשימה ופגם אסתטי באפה, אחרי שלושה ניתוחי אף שעברה. בית המשפט קבע, כי הצוות הרפואי שביצע את הניתוחים התרשל בכך שלא דאג לתקן את מחיצת אפה בניתוח הראשון ובכך שלא בדק אותה כראוי לפני הניתוח ולא שקל את כל ההשלכות העתידיות של הניתוחים על המטופלת (ת”א12485/03).

מידע מלא על הטיפול: אל תוותרו

אף רופא או מנתח פלסטי אינו יכול להבטיח 100 אחוזי הצלחה בטיפול. עם זאת, רופא מקצועי ומיומן אמור לספק לכם את מלוא המידע על הטיפול שאתם עומדים לעבור, ולהתייחס באופן מפורט להליך הטיפול, לסיכויי ההצלחה שלו, לסיכונים הכרוכים בו ולהשלכות האפשריות שלו.

אל תוותרו על קבלת מידע מקיף ככל הניתן מהרופא או הגורם המטפל לפני הטיפול ואל תהססו לפנות אליו בשאלות שמטרידות אתכם. גם החוק עומד לצדכם וקובע, כי חובה על הרופא  לדאוג לכך שהמטופל ייתן את הסכמתו מדעת לטיפול, כלומר כי ההסכמה תינתן על בסיס מידע מלא ומפורט בנוגע לטיפול ולהשלכותיו האפשריות.

רופא שנמנע מלספק למטופל מידע מלא על הטיפול חשוף לתביעת רשלנות רפואית, וכך גם ברפואת האסתטיקה. לדוגמה, לפני מספר שנים, חייב בית המשפט מנתח פלסטי לפצות מטופלת ב-220 אלף ש”ח, כיוון שהמנתח לא הסביר למטופלת כי יבצע בה שאיבת שומן ולא ניתוח למתיחת בטן, כפי שסיכם עמה (ת”א (ת”א) 16790/04).

לפני ואחרי הטיפול

הליך הטיפול עצמו הוא רק חלק מהתמונה הכוללת. יש חשיבות מכרעת לבחינת המצב הרפואי של המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו לפני הטיפול, ולעיתים נדרשת הכנה מיוחדת לקראת הטיפול, שיש להקפיד עליה, כמו למשל צום שנדרש לקראת ניתוח.

חשוב שתמסרו לאיש המקצוע שמטפל בכם את מלוא המידע הרפואי אודותיכם והביאו בחשבון שישנן נסיבות שבהן לא מומלץ או אסור לעבור טיפול מסוים. כך למשל, העמדה המקובלת היא שלנשים בהיריון לא מומלץ לעבור טיפול להסרת שיער בלייזר, ואילו חולים כרוניים מסוימים לא יוכלו לעבור ניתוח פלסטי, נוכח מצבם הרפואי או התרופות שהם נוטלים.

גם למעקב אחר מצבכם בשלב שאחרי הטיפול יש חשיבות רבה. דאגו לקבל הנחיות מפורטות מהרופא או הגורם המטפל לגבי שלב זה והקפידו למלא אחר ההנחיות כדי למנוע סיבוכים.

והרי התוצאות

בסופו של דבר, יופי הוא שאלה של טעם וריח, ועל זה כידוע, לא כדאי להתווכח. האם יש דרך, אם כך, למדוד הצלחה של טיפול אסתטי?

כמובן, ישנם מקרים קיצוניים בהם ברור כי טיפול אסתטי כזה או אחר לא השיג את מטרתו ונכשל, אך ישנם גם מקרים בהם הרופא סבור שהטיפול האסתטי הסתיים בהצלחה, אך המטופל בכל זאת אינו שבע רצון. לעיתים קרובות, הדבר נובע מהבדלי ציפיות בין הרופא והמטופל, ולכן יש חשיבות רבות לתיאום ציפיות בין הרופא והמטופל כבר בשלב הייעוץ שלפני הטיפול.

בתור מטופלים, חשוב תוודאו היטב עם הגורם המטפל לאיזו תוצאה אסתטית עליכם לצפות. אל תלכו שבי בקלות אחר הבטחות לתוצאות “מושלמות” ואחר תמונות של מטופלים אחרים, וזכרו שלכל מטופל נסיבות ונתונים משלו שעשויים להשפיע על התוצאה הסופית.

*תוצאות יכולות להיות שונות ומגוונות בין כל מטופל ומטופל. לפיכך, ״ג׳פרי קשוק, אסתטיקת וכירורגית פנים״ אינו יכול להבטיח תוצאות מסוימות.